En begrænsende faktor er den ressource, der først slipper op – og som dermed begrænser, hvor meget en biologisk proces kan fortsætte.
I naturen kan det være lys, vand, næringsstoffer eller temperatur. Uanset hvor meget der er af de andre ressourcer, er det den begrænsende faktor, der sætter grænsen for fx plantevækst, populationsstørrelse eller produktion i et økosystem. Herunder forklarer jeg, hvordan begrænsende faktorer fungerer, hvad hvad minimumsloven er:
Begrænsende faktorer er et centralt koncept i økologi. I forklaringen herunder forklares begrebet med en plante som eksempel:
Hvad er begrænsende faktorer?
En begrænsende faktor er det element eller den ressource i et miljø, der begrænser en organismes vækst, reproduktion eller overlevelse, selv hvis alle andre nødvendige faktorer er til stede i tilstrækkelige mængder. Det er ofte den faktor, der er mindst tilgængelig i forhold til organismens behov.
Planten og dens behov
Forestil dig en plante, der vokser i en have. Denne plante har brug for flere ressourcer for at overleve og trives:
- Vand
- CO2
- Sollys
- Næringsstoffer (herunder fosfor og nitrogen)
Begrænsende faktorer i praksis
Hvordan kan begrænsende faktorer påvirke planten?

- Vand som begrænsende faktor
I et tørt område kan vand begrænse fotosyntesen og dermed plantens vækst, da den ikke kan lave fotosyntese uden vand, selv hvis andre ressourcer er tilgængelige. - CO2 som begrænsende faktor
I et drivhus kan de mange planter opbruge alt CO2 og blive den begrænsende faktor, selv hvis alle andre behov er opfyldt. - Fosfor som begrænsende faktor
I fosforfattig jord kan planten ikke producere tilstrækkeligt DNA til celledeling og vækst. - Nitrogen som begrænsende faktor
I en nærringsfattig jord kan manglen på nitrogen hæmme plantens produktion af proteiner og DNA.
Samspil mellem faktorer
Begrænsende faktorer kan fungerer ikke i isolation. Der er ofte komplekse interaktioner:
- Kompensation: Nogle planter kan til en vis grad kompensere for mangel på én ressource ved at øge optagelsen af andre.
- Synergistiske effekter: Mangel på én ressource kan påvirke plantens evne til at udnytte andre ressourcer effektivt, f.eks. kan vandmangel hæmme optagelse af næringstoffer i rødderne.
- Sæsonmæssige variationer: Den begrænsende faktor kan ændre sig i løbet af året for f.eks. planter, om vinteren er lys og temperatur en begrænsende faktor og om sommeren er det næringsstoffer der vil begrænse væksten. Her vil opbygningen af springlag i søen et godt eksempel på hvordan hvor de begrænsende faktorer svinger i løbet af året.