- Plastik – fra affald til ressource
- Beton og kulstofkredsløbet
- Varmepumpe
Plastik – fra affald til ressource
Plastik er et alsidigt materiale, der bruges i utallige produkter, men det nedbrydes meget langsomt i naturen, hvilket fører til forurening af miljøet. Genbrug og genanvendelse af plastik er vigtige, fordi det reducerer affaldsmængden, sparer ressourcer, og mindsker CO2-udledningen samt mindsker behovet for at producere ny plastik
Hvis man synes det kunne være sjovt at arbejde med plastik, så kig i menuen under Grønne Projekter, her er mange videoer om hvordan man kan arbejde med plastik i undervisningen.
Boost din viden om plastik
Har du svar på dette:
1) Hvor meget CO2 udleder plastik hvis man brænder det af? Genanvender det? Genbruger det?
2) Hvad er forskellen på at genbruge og genanvende? Og hvad er det mest miljørigtige?
Beton og kulstofkredsløbet
Beton fremstilles ved at blande cement, vand, sand og sten, hvor cementen fungerer som bindemiddel. Produktionen af cement, en hovedbestanddel i beton, udleder store mængder CO2, primært fordi kalksten opvarmes til høje temperaturer, hvilket frigiver CO2.
Forklaring af hvorfor beton udleder meget CO2:
Resumé af video:
Beton fremstilles ved at blande cement, vand, sand og sten. Cementen, som er en hovedbestanddel af beton, fremstilles ved at opvarme kalksten (calciumcarbonat, CaCO3) til meget høje temperaturer, typisk mellem 1.400 og 1.500 grader Celsius. Denne proces kaldes kalcinering, hvor kalkstenen nedbrydes til kalk (calciumoxid, CaO) og kuldioxid (CO2), der frigives til atmosfæren.
Cementproduktion er en stor kilde til CO2-udledning, fordi opvarmningen af kalksten kræver meget energi, ofte fra fossile brændstoffer, og fordi selve den kemiske proces frigiver store mængder CO2. Det anslås, at cementproduktion står for omkring 7-8 % af verdens samlede CO2-udledninger, hvilket gør det til en større udleder end mange andre industrier, såsom flyindustrien. Derfor er der et stort fokus på at udvikle mere bæredygtige metoder til at producere cement og beton for at reducere deres klimapåvirkning
Hent Ålborg Portlands skrivelse hvor de påstår at Beton opsuger CO2
Her er en opgave som man kan bruge til sine elever om Beton og kulstofkredsløb
Boost din viden om beton og kulstofkredsløb
Tegn figuren fra video.
Varmepumpe
Varmepumper er gode for miljøet, da de bruger mindre elektricitet end traditionelle opvarmningsmetoder, hvilket reducerer udledningen af drivhusgasser som CO₂. Ved at skifte til varmepumper kan vi mindske vores afhængighed af fossile brændstoffer og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Forklaring af hvordan varmepumpe virker og hvorfor den er så smart: